Projekta Nr. 18-00-A019.333-000012 „Tūrisma attīstība. No tradīcijām līdz mūsdienīgam biznesam” ietvaros no 2019.gada 27. līdz 30.augustam kopā ar Santu Kreišmani (viesu mājas „Klintis” vadītāju) apmeklējām Moldovu, lai pieredzes apmaiņā vairāk iepazītu moldāvu kulināro mantojumu – „Tradicionālā Moldāvu virtuve”. Moldovā, kur visas dienas bija karstas, + 33 grādi, mūs sagaidīja projekta sadarbības partneri – vietējās rīcības grupas „Serpentina Nistrului” vadītāja un Telitas ciema pārvaldes vadītājs.
Šajā braucienā ne tikai iepazinām Moldovas iedzīvotājus, tradīcijas un viesmīlību, bet ieguvām arī jaunus draugus no citām Latvijas sadarbības partneru teritorijām – biedrības Ropažu Garkalnes partnerības teritorijas, Saldus rajona attīstības biedrības teritorijas un Liepājas rajona partnerības teritorijas. Kopā no Latvijas uz Moldovu devāmies 10 darboties gribošas, varošas un enerģiskas sievietes – konditores, maizes cepējas, lietpratējas bišu produkcijas ražošanā, siera sējēja un mēs ar Santu no Gulbenes novada, kurām ikdiena saistās ar ēdināšanu.
Moldovā ieradāmies dienā, kad tur bija valsts neatkarības diena, kuras koncerta pasākumā piedalījāmies Telitas ciemā – mielojāmies ar jēra zupu un baudījām šīs tautas viesmīlību. Garajos pārbraucienos Moldovā, laiku īsinājām savstarpējās sarunās par savu darbību, par veiksmēm, idejām un dalījāmies ar savu pieredzi.
Nākamā diena bija gara un piesātināta. Rīta pusē piedalījāmies meistarklasē, kur vietējās saimnieces demonstrēja aukstā pīrāga gatavošanu. Visos svētkos un godos moldāvu mājās tiek gatavots šis gardums.
Kamēr pīrāgs gatavojās un atdzisa, devāmies ekskursijā pa ciemu un iepazināmies ar moldāvu ikdienu. Apmeklēta tika arī vietējā bitenieka saimniecība un viņa bišu drava. Vakarpusē ceļš veda uz Gura Bicului ciemu, kur ciema vadītājas pavadībā gatavojām marinētu papriku konservos, iepazināmies ar vietējo jauno piena lopkopības uzņēmēju un biezpiena ražotni, mielojāmies ar moldāvu sautējumu un grilētiem baklažāniem.
Trešajā dienā iepazināmies ar moldāvu tradīcijām Varnitas ciemā. Tur piedalījāmies tradicionālās moldāvu kāzās – ar dziesmām, dejām un ēdieniem. Meistarklasē gatavojām viņu tradicionālos „golubcus”, pie mums pazīstamos kāpostu tīteņus, vīnogu lapās.
Nākamajā dienā apskatījām saimniecību, kurā tiek audzētas kazas un degustējām kazas sieru. Mūsu ceļš aizveda arī uz vīnogu laukiem pie ogu audzētāja, kur uzklausījām viņa pieredzes stāstu vīnogu audzēšanā un pārstrādē.
Pēdējā meistarklase bija Speia ciemā, saldumu gatavošanā. Kafejnīcas saimniece nodemonstrēja, kā pagatavot tradicionālos moldāvu saldumus, kuru gatavošana notiek visos svētkos.
Pieredzes apmaiņa veicināja Moldovas tūrisma potenciāla apzināšanu un deva iespēju iepazīties ar Moldovas virtuvi.
Rakstu sagatavoja – Dace Ramka-Boka